Klooster en school van de zusters van het Heilig Hart van Maria

Beschrijving

Klooster en voormalige lagere meisjesschool van de zusters van het Heilig Hart van Maria, gebouwd in 1897 en in gebruik genomen in 1899, door de zusters, die afkomstig waren uit Hannuit. U-vormig complex, de centrale vleugel diende als klooster, de twee zijvleugels als leslokalen, kapel en slaapzaal, naar het voorbeeld van het moederklooster te Hannuit. Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien). Verhoogde begane grond (souterrain) met keldervensters. Dropmotief onder de dakrand. De vleugels tellen respectievelijk zeven, negen en zeven traveeën. Middenrisaliet in de centrale vleugel. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels; een aantal vensters zijn gewijzigd. Gewijzigd deur. De zijgevels van de haakse vleugels zijn afgewerkt met aandak en schouderstukken.

• HENKENS P., Molenbeersel, een dorp uit (de) duizend, 1999, p.198.
  • JANSSEN H., Aanteekeningen over Molen-Beersel, Maaseik, 1938, p. 135-136.