erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
88662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88662

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis, ontstaan uit de samenvoeging van een aantal kleine panden (Atlas van de Buurtwegen, 1845). Hier lag in 1795 het huis De Blauwe Hoed.

Thans zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien). Mogelijk heeft een gedeelte een kern uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch het huidige uitzicht dateert uit een latere periode. Bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel. Driehoekig fronton met oculus. Houten kroonlijst. Rechthoekige vensters in bepleisterde omlijstingen; recente muuropeningen en een erker in de linkse travee. De benedenverdieping wordt in zijn volle breedte ingenomen door een winkelpui.

  • BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 38).

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.