Achterhuis Den Groenen Schildt

Beschrijving

Voormalig achterhuis, zogenaamd koetshuis, van het huis Den Groenen Schildt, thans stadhuis, Markt nummer 1. Uit de beschrijving van het pand van 1615 blijkt dat dit huis steeds als achterhuis van Den Groenen Schildt gefunctioneerd heeft; of dit pand de functie van koetshuis had kon niet achterhaald worden.

Het huis werd gerestaureerd in 1983-84, onder leiding van architect E. Martens (Maaseik). Het huis dateert in zijn huidige, barokke uitzicht van de heropbouw van 1671. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, daterend van de restauratie), gedateerd op de sluitsteen van de poort 1671; de oorspronkelijk dakhelling werd bij de restauratie hersteld.

Bakstenen pilastergevel op een zeer lage, kalkstenen plint. Kalkstenen kroonlijst op zware kalkstenen klossen. Geveldecoratie in de vorm van boven elkaar geplaatste kalkstenen pilasters (Dorisch) op de penanten, met sokkel en geprofileerde lijsten. Rechthoekige vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting met smalle, geprofileerde druiplijst; de stenen kruizen zijn een reconstructie, evenals het houtwerk en het glas in lood. De huidige kelderdeur in kalkstenen omlijsting was voor de restauratie gedicht. Zij geeft toegang tot de gewelfde kelders van mergelsteen. In de rechtertravee, kalkstenen rondboogpoort met als posten de flankerende pilasters; geprofileerde druiplijst; jaartal 1671 in de sluitsteen.

De achtergevel is voorzien van een gedicht, kalkstenen raam met ontlastingsboog (eind 18de - begin 19de eeuw), een gelijkaardig raam een halve verdieping hoger, en op dezelfde hoogte een kalkstenen kruiskozijn en dito bolkozijn, beide met gedicht bovenlicht; rechthoekige, kalkstenen venstertjes onder de kroonlijst. Recente aanbouwsels tegen de benedenverd. Bakstenen krulgevel als linkerzijgevel.

Op de binnenplaats werd bij de restauratie een 15de-eeuwse waterput ontdekt.

• BOONEN M. - e.a., Het huys den Groenen Schilt en zijn "koetshuis" , (RAM-rapport, 1, 1984).