Hofje van Zeven Weeën

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofje van Zeven Weeën

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Plaats en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Plaats en omgeving

Beschrijving

Hofje van Zeven Weeën, aangelegd op het oostelijk deel van de pastorietuin tussen de dekenij en het processiehuis aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat, in 1905 in het kader van de komende jubelfeesten van 1908 ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van het bouwen van de kerk en de pauselijke kroning van het Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lebbeke. De kapelletjes, die deel uitmaken van de ommegang rond de kerk werden gebouwd door aannemer-architect Edmond Van den Heule en inhuldiging op 20 augustus 1905 door Monseigneur Stillemans. Ze werden geschonken door de Lebbeekse families Cooreman, Du Bois, Moortgat, Saerens, Kielbay en twee onbekenden. Op 3 mei 1908 werd in de Hof een levensgroot Onze-Lieve-Vrouwenbeeld naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule onthuld. Het werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1933 vervangen door het huidige bronzen beeld. Een gedenkplaat op de muur links van het hek vermeldt: "Zeven smarten van Maria/ 1998 - renovatie uitgevoerd uit dankbaarheid aan/ Onze-Lieve-Vrouw van Lebbeke/ vanwege de familie Louis Baert".

Ruime tuin met in boogvorm ingeplante zeven neogotische bakstenen kapellen en centraal Onze-Lieve-Vrouwebeeld van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken op bakstenen voet met arduinen dekplaat en links en rechts dubbele toegangshekken tussen vierkante gemetste pijlers met arduinen bekroning met driepasmotief. Open kapellen met voorpuntgevel met schouderstukken, opgetrokken uit bak- en hardsteen onder leien zadeldakje. Getoogde opening ingeschreven in een gedrukte spitsboognis, oculus met verguld reliëf van het Heilig Hart in een rozenkrans. Binnenin, polychroom geschilderde beeldengroepen met voorstellingen van de Zeven smarten van Maria in een spitsboognis, eveneens van beeldhouwer Aloïs De Beule. Overwelving met bakstenen spitstongewelven.

In het midden van het grasperk, groot bronzen beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lebbeke, op de sokkel gesigneerd: "A. De Beule/ Gent" geplaatst op een hoge vierkante sokkel met vooraan een koperen gedenkplaat met opschrift: "1108 – 1933/ Aan/ Onze Lieve Vrouw/ Troosteres/ der Bedrukten/ Het Volk/ van/ Lebbeke". Aan de achterzijde bronzen plaat met tekst: "Diva Matris Tutelae/ Lumen . indeficens . Perseveret/ J. De Buck . parochus/ 1946" . Links en rechts van de sokkel, mooie bronzen zeszijdige lantaarns met in glas in lood uitgevoerde bloemmotieven in art-decostijl en tekst "Ave" en "Maria".

• DAUWE J. 1973: Oud Lebbeke, Lebbeke, nummer 33.
  • PIETERS L. 1999: Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 30, 33.