Café De Lelie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Lelie

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Plaats en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Plaats en omgeving

Beschrijving

Hoekgebouw met de Brusselsesteenweg, volgens het kadasterarchief samen met het gemeentehuis en de vroegere herberg links van het gemeentehuis gebouwd als één neoclassicistisch ensemble in 1875.

Gebouw van vier op vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Gepleisterde en geschilderde lijstgevels, horizontaal gemarkeerd door schijnvoegen, een geprofileerde pui- en daklijst en overstekende houten kroonlijst. Eenvoudige rechthoekige deuren en vensters op arduinen dorpels; T-vormige ramen. Cafépui bezet met faiencetegels.

• PIETERS L. 1999: Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 6.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke