Molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning

Beschrijving

Voormalig molenerf van de Malfliets molen, een houten graanwindmolen waarvan de naam ontleend werd aan de laatste molenaar. Deze staakmolen met teerlingen op molenberg zou in 1705 opgericht zijn en verdween in 1926 uit het straatbeeld. Bijhorende rosmolen eveneens gesloopt. Jozef Malfliet zette de maalactiviteit nog tot midden 20ste eeuw verder in een mechanische maalderij (intussen afgebroken). Nadien handel in veevoeder en varkenskwekerij. Het achterin gelegen molenaarshuis werd in 1930 grotendeels vervangen door een nieuwe woning (volgens kadasterarchief). Laatste rest van het oude molenaarshuis in de achterbouw nu ook verdwenen. Schuin ingeplant alleenstaand breed burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (kunstleien). Bakstenen lijstgevel met rondbogige muuropeningen voorzien van markerende bogen met druiplijst en diamantkopvormige boog- en sluitsteen. Strekse horizontale bakstenen banden. Gewijzigd houtwerk en voordeur verplaatst. Schaalmodel van een houten staakmolen opgesteld in de diepe voortuin als herinnering aan de vroegere windmolensite.

• VAN BOSSCHE A., Malen en molens in Hamme, Hamme, 2005, p. 80-81.