• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning

Beschrijving

Burgerhuis in modernistische stijl, volgens bouwaanvraag en kadasterarchief van 1933 in opdracht van onderwijzer Hippoliet Poppe. Opgevat als rijhuis met de aanleg van een enkelhuis; telt twee traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak. Omhaagd voortuintje met lage afsluiting aan de straat voorzien van buisleuningen. Originele bakstenen lijstgevel uitgevoerd in verschillende metselverbanden die de gevel verlevendigen doch vooral de geometrische gevelcompositie en het samenspel van horizontale en verticale vormen accentueert, waardoor de constructie stilistisch bij het romantisch kubisme aanleunt. Zo is de brede hoger oplopende venstertravee in de rechter gevelhelft zonder metselverband uitgewerkt tot een verticaal volume met een horizontale geleding: brede liggende vensters onder gewitte dubbele uitspringende betonnen banden die tevens de afgeronde gevelhoek rechts sterk accentueren. IJzeren armatuur op de penant naast het afgeronde dakvenster (voor vlaggenstok ?). Ondiepe deurportiek met afwisselend staand en liggend metselverband en een bandvormig bovenlicht onder gewitte betonnen luifel; herhaling van de twee smalle liggende zijvenstertjes naast het bovenvenster van de deurtravee. Oorspronkelijke ramen met typische horizontaliserende roedeverdeling.

• Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, (aanvraag van 20.02.1933).