Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerswoning

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van brouwerij "De zwarte Ruiter", voorheen ook genaamd "Het hof der Vrede" (volgens oude prentbriefkaarten). Minstens sinds begin 19de eeuw bestaande hoeve met brouwerij (volgens kadasterarchief van brouwer Lodewijk Tolliers); voorheen met in U-vorm opgestelde gebouwen en waarvan brouwerijgebouw in L-vorm zijdelings aansluitend bij de woning (puinen ervan in 1931 gesloopt). Nu blijft enkel de woning over. Schuin ten opzichte van de straat en in een tuin schuilgaand boerenburgerhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen), op de tussendorpel van de deur gedateerd AN 1798 NO. Bouwkundige details wijzen echter op een in de tweede helft van de 19de eeuw aangepaste woning. Langgerekt bakstenen dubbelhuis met gewitte bepleisterde lijstgevel voorzien van hoge rechthoekige muuropeningen. Geprofileerde rechthoekige hardstenen deuromlijsting met kroonlijst en gedeeld bovenlicht. Deurtravee verhoogd met een dakvenster voorzien van een hardstenen balkonnetje met gietijzeren leuning. Blauw en witgeschilderde vensterluiken. Onderbroken hoofdgestel vertoont een kroonlijst op klossen met dropmotief.
Erftoegang met ijzeren toegangshek aan overgroeide hekpijlers.