Kapel Maria van Bijstand met linden

Beschrijving

Oorspronkelijk "Onze-Lieve-Vrouw ter heiden" genoemd. Door linden beschaduwde kapel aan de ingang van het ommuurde kerkhof aangelegd in 1869.

Laatbarok getint gebouw met zekere classicistische inslag, met twee traveeën en een driezijdige sluiting, afgedekt met een leien zadeldak op houten daklijstbalkjes; sierlijke klokkenruiter onder een naaldspits. Jaartal 1703 in een zandstenen cartouche. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de afwerking.

Westgevel afgelijnd door pilasters op hoge zandstenen sokkel met Toscaans kapiteel; onderbroken hoofdgestel en gekorniste kroonlijst als basis voor de combinatie van krul- en trapgevel met driehoekig fronton onder siervaasbekroning. Korfboogdeur in een zandstenen omlijsting met uitstekende imposten en in de druiplijst opgenomen sluitsteen; cartouche met opschrift "Maria/ Van Bystant/ B.V.O./ 1703" boven de deur. In top: oculus gevat in een zandstenen omlijsting met drie sluitstenen.

Zijgevels op een bakstenen sokkel met afschuining; rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling in een zandstenen omlijsting. Portaaltje en deur met stijlen.

Bepleisterd interieur, begin 19de eeuw met faiencetegels bekleed. Barokaltaar.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle