Waterpomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waterpomp

• is aangeduid als beschermd monument Waterpomp

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Waasmunster

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster

Beschrijving

Parochiepomp, gietijzeren openbare waterpomp. Al in 1850 werd op de gemeentebegroting van 1851 een krediet voorzien om een openbare pomp op te richten in de Rivierstraat. Uiteindelijk werd de nieuwe pomp voor de bewoners zonder watervoorziening er pas in 1877 geïnstalleerd. Hersteld in 1978. Mooi exemplaar van een typische dorpspomp. Groengeschilderde gietijzeren waterpomp met cilindrische schacht op bredere en hoge voet; voorzien van ornamentiek ter hoogte van de bekroning, van de aanhechtingsplaats van de slinger en van de gebogen buis; schelpvormige watervergaarbak heden op een staak, voorheen op een bredere voet.

• VAN ROYEN H. 1992: Enkele gegevens over de "19de eeuwse waterpomp" (1) in de Rivierstraat, 1850-1887, Heemkring ‘Het Sireentje’ XVII.1, 146-150.