Landhuis kunstschilder Edmond Verstraeten

Beschrijving

Voormalig landgoed van kunstschilder Edmond Verstraeten (1870-1956), gelegen op Sombeke en voorheen toegankelijk vanaf de Dommelstraat. Hoog ingeplant landhuis in neostijl met uitzicht op de dieper gelegen Durmevallei. Baksteenbouw met verwerking van natuursteen, twee bouwlagen tellend op L-vormige plattegrond, onder snijdende zadeldaken tussen trapgevels. In de oorspronkelijke voorgevel op de rechter trapgeveltop voorzien van gevelsteen met opschrift "ANNO 1900 V R" verwijzend naar het bouwjaar en de bouwheren: het echtpaar Edmond Verstraeten - Reinaert. Recente renovatie ging gepaard met enige aanpassingen en nieuwe toevoegingen. Behoud van het oorspronkelijke karkas en de meeste originele muuropeningen in de voorgevel: het balkonnetje met ijzeren leuning in de trapgevel geeft de plaats van de vroegere voordeur aan (verplaatst naar links met recuperatie van de originele omlijsting). Rondboogvensters, op de bovenverdieping met ogen voor luiken; alle houtwerk nieuw. Rechts behouden kleine aanbouw onder tentdak met vroegere zijingang. Linker aanbouw vervangt een kleinere aanpalende serre. Achtergevel zeer ingrijpend gewijzigd met uitbouwen tot nieuwe voorgevel. Houten kwartslagtrap en balkenlagen als enige elementen van het oorspronkelijke interieur nog aanwezig.

Achter en parallel aan het landhuis: groot bakstenen landgebouw van vroegere stallen met remise en hooizolder, verbouwd tot paardenstallen met conciërgewoning en vergroot met achterbouw en breed afdak aan voorgevelzijde. Vroeger kunstenaarsatelier gesloopt.