erfgoedobject

Heilige Barbarakapel

bouwkundig element
ID
88532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88532

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Barbarakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Heilige Barbarakapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Barbarakapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heilige Barbarakapel, rechts palend aan een gekasseid zijweggetje dat aansluiting geeft met een toegangsdreef naar het domein van kasteel Roos (Neerstraat 135). Volgens een archieftekst waarnaar een ingelijste tekst binnenin de kapel verwijst, zou de lokale verering van de Heilige Barbara dateren uit het begin van de 16de eeuw en aanleiding geweest zijn voor de bouw van een kapel op deze plaats. Volgens opschriften aangebracht op de buitenzijde werd de in 1756 gebouwde kapel in 1819 door Antoon Van Hoorick herbouwd. Twee hardstenen gedenkstenen bovenin de voorzijde van de kapel aan weerszij van de deur dragen volgende opschriften: links: "Deze Kapelle/ eerst Gebouwe/ int Jaer 1756." en rechts: "Vernieuwt en erplaetst/ door den Heer/ Antoon Van Hoornick/ 1819". Gerestaureerd in 1969 dankzij Henri de Lovinfosse. Neoclassicistisch getinte achtzijdige wegkapel (op vierkante grondvorm met afgeschuinde hoeken) afgedekt door tentdakje (leien en kunstleien), bekroond door ijzeren kruis op bol. Gewitte gecementeerde lijstgevels op lage hardstenen plint. Rondbogige vleugeldeur met offerbusgleuf, geprofileerde tussenstijl en waaiervormig getraceerd bovenlicht. Opzij en achter voorzien van rondboognis met doorgetrokken imposten, in de zijgevels geopend met bovenlicht voorzien van ijzeren roedeverdeling. Omlopende gootlijst.

Gewit en overwelfd kapelinterieur. Boven het tombevormig altaar een gepolychromeerd Heilig Barbarabeeld op console, naar model van het in 1974 gestolen houten beeld dat volgens de litteratuur 1512 gedateerd was; kapelsluiting met omlijste rondboognis tussen wandpilasters en onder stralenkrans met duif. Christusbeeld aan Kruis en Kindje Jezusbeeld van Praag. Hangende kaarsenhouder onder rookkap. Grijze tegelvloer en houten knielbank.

  • MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 65-67.
  • VAN VLIERBERGHE J., De kapellen in Waasland, s.l., s.d., p. 419-421.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Barbarakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88532 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.