Molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Gelegen aan hoek Mantawijk. Waarschijnlijk aanvankelijk een molenaarshuis gebouwd in 1890 door Felix Geltmeijer naast de bestaande houten korenwindmolen van het molenaarsgeslacht Geltmeyer. De windmolen, ook bekend als de Nerenmolen werd afgebroken in 1928, bijhorende maalderij recent verdwenen. Alleenstaand dorpshuis met voortuintje voorzien van hekken. Breedhuis van één bouwlaag en aanvankelijk vijf traveeën onder pannen zadeldak; zesde travee links vergroting van 1896 (volgens kadasterarchief). Opvallende bak- en natuurstenen voorgevel met sierankers en een ongewone ornamentiek in neostijl. Voordeur in een opvallende hardstenen omlijsting met frontonbekroning uitgewerkt in rococostijl (mogelijk later toegevoegd recuperatiemateriaal?); dakvenster erboven met vleugelstukken en voorheen met een driehoekig fronton. Hoge vensters met siersluitsteen en kleine roedeverdeling. Links aanpalende venstertravee (voorheen tijdelijk afzonderlijke woning) bij recente renovatie aan nummer 28 toegevoegd en in dezelfde stijl aangepast. Breuksteen van sokkel vervangen door grijze baksteen.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, Eerste aflevering de arrondissementen Aalst en Dendermonde, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1960, Gent, 1962, p. 160.
  • MOENS B., Dossier Waasmunster XXe eeuw, Nieuwkerken, 2000, p. 112.
  • MOENS – LAMBRECHTS, Zo was … Waasmunster, Zaltbommel, 1990, p. 8, 9.