Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Beschrijving

Gelegen aan hoek Molendreef. Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel. Zevende statie tegen de parochiekerk waar de omgang vanouds eindigt. Jaarlijkse ommegang of bedevaart op 23 maart feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Boodschap in de volksmond Heikewip genaamd; ontstaan ervan gerelateerd aan de processie die in 1351 werd ingesteld door Philips d'Arbois bisschop van Doornik bij zijn bezoek aan de victorinnenabdij van Roosenberg te Waasmunster. In de 17de eeuw zouden volgens de litteratuur al ommegangkapelletjes bestaan hebben. De vijf kapelletjes voorafgaand aan de huidige staan beschreven als stenen kapelletjes; waren achter glas en tralies voorzien van een geschilderd houten tafereel van de Zeven Weeën uit de 17de eeuw. Het vroegere vijfde kapelletje was 1814 gedateerd. In 1938 diende de pastoor een aanvraag in om de vijf vervallen kapellen van de ommegang te mogen slopen en herbouwen; hij verzocht tevens om een zesde kapelletje toe mogen oprichten ter vervanging van de derde statie die aan de voorgevel hing van de Heidekapel, vanouds het middelpunt van de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën (zie Heidekapelstraat).

Statiekapellen, waarvan het derde met bouwjaar 1938, gebouwd naar model van de voorgaande (vergelijk met een vroeger exemplaar op oude prentkaart van de Molenstraat). Eenvoudige bakstenen veldkapellen in de vorm van een brede rechthoekige pijler met nis en puntgeveltje, afgedekt door pannen ezelsrug (zie ook Ommegangsdreef, Stationsstraat en Hoogstraat). In Romeinse cijfers bovenaan genummerd van I tot VI op een vierkant gevelsteentje met vierpasmotief; bekroond met ijzeren topkruis. In de rechthoekige nissen polychrome plaasteren reliëftaferelen met afbeelding van de Zeven Weeën uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule. Zevende tafereel onder portiek tegen de noordgevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

De statiekapellen werden in 1976 hersteld. Reliëf van eerste statiekapel met voorstelling van “De voorspelling van Simeon” (niet meer in situ).

• Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunningen, Volume 4 / Nummer 15, 20.
  • Prentbriefkaarten collectie De Blanger, Waasmunster.
  • MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 59-62.