Reeks tuinwijkhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks tuinwijkhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijkhuizen

Beschrijving

Onderdeel van een tuinwijk met arbeidershuizen in eenheidsbebouwing. Samen met Neerstraat nummers 30-42 een sociaal huisvestingsproject vormend op initiatief van de vroegere Mantafabriek (zie Neerstraat) van goedkope koopwoningen voor haar personeel. Volgens bouwplannen van 1951 voorzag het ontwerp van architect P.A. Pauwels (Kortrijk) in de woonwijk Manta de bouw van 15 woningen; aanvang bouw in 1951. Aanbod van 3 verschillende huizentypes: half open bebouwing, rijhuis, half open met washuis. Een vrij goed bewaarde rij van per 3 en 4 gegroepeerde tuinwijkhuizen. Enkelhuizen in eenvoudige baksteenbouw van twee bouwlagen en twee traveeën met lijstgevel en pannen bedaking. Bakstenen deuromlijstingen met betonnen deurluifels en hardstenen neuten; nummers 3 bewaart zijn oorspronkelijke houten blokvensters. Nummer 7 met originele deur. Aan de Neerstraat hebben de woningen door renovaties en wijzigingen hun eenheidskarakter minder goed bewaard.

• Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 14 / Nummer 20-30; Volume 15 / Nummer 1-3.
  • MOENS B., Dossier Waasmunster XXe eeuw, Nieuwkerken, 2000, p. 164.