Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Gelegen aan hoek Molenstraat. Vroeger Villa "Heide" (volgens oude prentbriefkaart), nu Villa "The Big House" genaamd. Voormalig buitengoed van textielfabrikant Lucien Reychler (Sint-Niklaas), volgens overlevering en oude prentbriefkaarten daterend van 1909-1911 en behorend tot de oudste villabouw op de Heide. Ondanks recente aanpassingen bewaart de villa in baksteenbouw zijn opmerkelijkste kenmerken bepaald door de zeer speciale dakconstructie en verspringende volumes. Hoofdgebouw van twee verdiepingen onder een steil en geknikt overstekend schilddak (leien), op houten consoles; afgeknotte daknok verhoogd met ronde belvedère met balustrade of panoramatoren. Eén afgeschuinde gevelhoek met afgeronde erker voorheen met balkon. Overige gevelhoeken bekroond door postamenten. Oorspronkelijke voorgevel gericht naar de Molenstraat waar aanvankelijk de toegang was. Huidige voordeur via de vroegere dienstingang opzij. Uitwendig aspect nog aangepast bij de renovatie omstreeks 1985 onder meer houten blokvensters en de diverse kozijnen vervangen door steen; één van beide lage aanbouwen opzij enigszins vergroot; grote polygonale veranda aangebouwd naast de vroegere voorgevel. Interieur bewaart in diverse elementen in neo-Vlaamserenaissance-stijl: omlijste binnendeuren, betegelde haarden met natuurstenen haardwangen, zolderingen met samengestelde balkenlaag waarvan de moerbalken met decoratief snijwerk rusten op consoles, houten trap. Bijhorende serres gesloopt, bewaarde kleine ezelsstal.

• DE BLANGER J., Waasmunster in oude foto's, Deel 2, Eeklo, 1993, p. 124.