Walhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Walhoeve

Beschrijving

Hoeve volgens opschrift "Walhoeve" genaamd, verwijzend naar de landbouwersfamilie Van de Walle die de in oorsprong oudere hoeve in 1946 door huwelijk verwierf. Boerenerf aanvankelijk reikend tot Grote Baan doch aan de steenweg deels verkaveld en bebouwd. IJzeren toegangshek aan dito pijlers en oprit aan Langenaardstraat. Diep achterin gelegen boerenhuis in 1953 (volgens bouwaanvraag en kadasterarchief) vervangen door een grote nieuwe woning naar ontwerp van architect A. Janssen. Dubbelhuis van twee bouwlagen van twee bouwlagen met voorgevel gericht naar Grote Baan (noord). Exemplarisch voor de vele na de Tweede Wereldoorlog geëvolueerde hoevesites waar het traditionele boerenhuis in de jaren 1950 door een woning met villakarakter werd vervangen. Naar materiaalgebruik (baksteen met hardsteen op breukstenen plint) aansluitend bij de doorsnee woningbouw van die tijd, doch hier met de allure van een grote burgerwoning met een lijstgevel als voorgevel. Een opvallende hardstenen deurportiek met opengewerkte ijzeren deur accentueert de symmetrische opstand. Haaks ten opzichte van de straat ingeplante lang bakstenen bedrijfsgebouw met traditioneel voorkomen; wellicht al in 1946 herbouwde dwarsschuur met stallen en wagenhuis. Erfgevel onder ver overstekend zadeldak op houten schoren. In de linker zijpuntgevel van de stallen: omlijste spitsbogige gevelnis met kruisje en voorzien van beeld Heilige Isidorus.

• Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 16 / Nummer 12.