Kasteelhoeve Hof ter Spreess

Beschrijving

Voormalige kasteelhoeve van het "Hof ter Spreess", gelegen ten zuidwesten naast het kasteel. Haaks ten opzichte van de straat ingeplant onderdeel (nummer 15) van de vroegere kasteelhoeve, aansluitend bij de bakstenen kasteelparkmuur. Vervangt sinds 1855 een kleiner bijgebouw (volgens kadasterarchief). Symmetrisch aangelegd langwerpig gebouw omvat een lang voormalig boerenhuis van één bouwlaag geflankeerd door twee uitspringende en hoger opgaande hoekpartijen van twee bouwlagen onder schilddak (respectievelijk de voormalige stallen rechts en het bakhuis links). In de jaren 1970 inwendig volledig aangepast tot woning met vernieuwde voorgevel (westzijde). De lange oostgevel met zicht op het kasteelpark bewaart wel nog kenmerken van zijn oorspronkelijk voorkomen (zie oude prentkaarten). Deze lijstgevel vertoont een opeenvolging van brede bogen op pilasters ingeschreven in rechthoekige spaarvelden. De neogotisch getinte hoekpartijen bezitten spitsbogige muuropeningen en dito drielichten op de bovenverdieping (nu merendeels blind).

Voormalige schuur van de kasteelhoeve links van de kasteelparktoegang aan Kuilstraat, naar verluidt in 1972 vervangen door een afzonderlijke woning in laagbouw (nummer 13), nu nog personeelswoning, met opschrift huisnaam.