Villa Beukenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Beukenhof

Beschrijving

Villa Beukenhof, naar de bouwheer brouwer Alph. De Schepper ook villa A. De Schepper geheten (volgens prentbriefkaarten). Binnen een ruime beboomde tuin ingeplante pittoreske villa, oprijzend achter de glooiing van een vroegere vijver. Volgens kadasterarchief in 1927 in gebruik genomen nieuw gebouwd huis. Volgens mondelinge overlevering in oorsprong daterend uit begin van de 20ste-eeuw (1910?); in dit geval werd de villa tijdens het interbellum op zijn minst verbouwd.

Nu witgeschilderde overwegende baksteenbouw van twee verdiepingen met verspringende volumes onder een overstekende, onregelmatig gevormde en afgewolfde bedaking (leien in plaats van de vroegere kunstleien). Rechter zijgevel met uitgebouwd trappenhuis en aanvankelijke keuken uit verankerd metselwerk van een groot formaat type snelbouwsteen. Voorgevel op twee niveaus opengewerkt. Linker helft met driezijdige erkeruitbouw bekroond door een balkon overdekt door een tentvormig afdak rustend op versierde zuilen. De letters D S V in de mozaïekvloer van het balkon zouden naar de bouwheer De Schepper verwijzen. Rechter deel met centrale brede voordeur vooraf gegaan door een terras onder lessenaarsdak op art-deco-getinte stijlen tussen getrapte bogen. Behouden indeling met uitzondering van de rechts opzij uitgebreide keuken. Twee salons met ornamentiek in neostijl waaronder een houten schouwmantel en aansluitende lambrisering in neo-vlaamserenaissance-stijl.

Gekasseide oprit links opzij met tweedelig ijzeren toegangshek aan gewitte bakstenen hekpijlers met bolornament. Voormalige conciërgewoning tegen de linker perceelgrens, nu een berging met aanleunende carport.