Hotel Lekkerbek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Lekkerbek

Beschrijving

Voormalig hotel en café "De Lekkerbek" met lusthof gelegen tegenover de Heidekapel, nu afspanning "De Lekkerbek" genaamd (taverne-restaurant). In 1932 werd hier door de familie De Maere het gasthof "Lekkerbek" ingericht in een oude dorpsherberg met woning voortkomend van brouwer Jozef De Brabander. Deze infrastructuur heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de omgeving van de Heidekapel tot een toeristisch-recreatief gebied. Samen met de aanpalende winkel en wagenmakerij (vergelijk met oude prentkaart), behoorde dit landelijke gebouw voorheen tot het type langgestrekte hoeve (deels 19de-eeuws en ouder). Sinds 1932 herhaaldelijk aangepast en voornamelijk met nieuwe vleugels aan de achterliggende lusttuin uitgebreid (wijzigingen gekadastreerd in 1937, 1953, 1957); laatst na brand in 2003 grondig gerenoveerd met volledig gewijzigde binnenindeling. Globaal is de lange laagbouw aan de straat onder doorlopend zadeldak (nieuwe pannen) uitwendig wel nog herkenbaar als oude landelijke bebouwing doch slechts de vier linker vensters en het getrapte dakvenster boven de aangepaste deur gaan op oorspronkelijke muuropeningen terug. Gevelbreed terras aan de straatzijde nu met laag afsluitingsmuurtje en een brede gemetste boog onder punttop van 1956 ter hoogte van de gewijzigde(schuur)poort met doorrit naar de achterliggende speeltuin.

• Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 2 / Nummer 40.
  • DE MAERE R., 50 jaar Gasthof Lekkerbek, in Heemkring "Het Sireentje", X, 4, 1985, p. 374-377.
  • DE BLANGER J., Waasmunster in oude foto's, Deel 1, 1992, Eeklo, p. 30, 31.