Hof ter Heide

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Heide

Beschrijving

Als voormalige woning van kunstschilder Hector Van Eyck (1872-1924), gelegen tegenover de Heidekapel, "Hof ter Heide" genaamd; nu onderdeel van een uitgebreide horecazaak "De Gulden Schaduw" met restaurant en feestzaal. Het kadasterarchief maakt melding in 1910 van een gedeeltelijke reconstructie door Hector van Eyck van een bestaand huis, vermoedelijk een in oorsprong traditioneel Waaslands boerenhuis; in de deels vernieuwde (?) of aangepaste woning werd toen een atelier en zaal voor tentoonstelling ondergebracht. Na de familie Van Eyck werd het "Hof ter Heide" eigendom van toondichter Lode Ontrop die de huisnaam wijzigde in "De Gulden Schaduw". Alleen het hogere linker deel van de woning in traditionele stijl bleef bewaard (vergelijk met oude prentkaarten). Dit recent nog gerenoveerde diephuis omvat een bel-etage op lage onderbouw van drie traveeën met pannen zadeldak; vertoont een nu egaal geelgeschilderde bak- en natuurstenen trapgevel met kenmerken van de regionale boerenhuisbouw. Zo vertoont de lage omlijste centrale rondboogdeur met druiplijst ook een karakteristiek bolkozijnen bovenlicht. Opvallende pui met decoratieve ijzeren leuning en langs de gevel opklimmende steektrap. Omlijste vensters van verschillend formaat met diverse kozijnen. Het eenlaagse rechter deel van de landelijke woning werd in de jaren 1980 gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw met weinig reminiscenties aan het vroegere landhuis in traditionele stijl.

• DE BLANGER J., Waasmunster in oude foto’s, Deel 1, Eeklo, 1992, p. 46, 47, 65; Deel 2, Eeklo, 1993, p. 188.
  • MOENS B., Dossier Waasmunster XXe eeuw, Nieuwkerken, 2000, p. 264, 282.