Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met lindes

Beschrijving

Processiekapel op de wijk Ruiter ingeplant op straathoek met Korte Beulestraat, aan kruispunt tegenover Langenaardstraat. Gelegen op een merendeels betegeld perk met twee jonge linden tussen lage heesters voor de kapel. Herinneringssteen binnenin (links van de voordeur) met vermelding van bouwjaar en architect: "ANNO 1929/ Nachtergaele/ Pastoor – Bouwkundige/ V. Renders/ metser/ A. Raemdonck" ). Rechthoekige bak- en natuurstenen wegkapel met sierankers en onder pannen zadeldak. Ondanks haar traditioneel voorkomen herkenbaar als constructie uit het interbellum onder meer door het baksteenmetselwerk, het type van rondbogige muuropeningen met glas in lood en smeedwerk. Toepassing van steunberen op de gevelhoeken zodanig dat voor- en achtergevel naar onder toe breder worden. Voorgevel uitgewerkt tot een tuitgevel met muurvlechtingen op uitgesproken schouderstukken en met een bekronend topkruis. Brede boog van de kapeldeur samengesteld uit rollagen. Twee gevelstenen met opschrift flankeren de hoekstenen van de deur: linker voorzien van gleuf voor offerbus en "Hier offert men", rechts met een ingemetst steentje als relikwie, volgens opschrift "Het steentje van Lourdes". Beide zijgevels verlicht door drie gekoppelde vensters. Geodetisch punt in de achtergevel.

Interieur met vloer van rood en zwarte vierkante tegels en een spits houten tongewelf. Bepleisterde en egaal geschilderde wanden en dito gemetst altaar. Ondiepe spitsbogige beeldnis en front van getrapte beeldconsole in typisch blauw geschilderd. Gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes waarvan aureool met opschrift "Je suis l'immaculee conception". Heilig Bernadettebeeldje. Ex-voto plaatjes met dankbetuiging.

• VAN VLIERBERGHE J., De kapellen in Waasland, s.l., s.d., p. 243-244.