Landhuis Rust na Zorg en conciërgewoning Mijn Lust

Beschrijving

Landhuis "Rust na Zorg", gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de Heidekapel, heden in gebruik als taverne-restaurant en nu Heidehof genaamd. In oorsprong teruggaand op een oude bestaande langwerpige woning (vermoedelijk van het type boerenhuis); volgens kadasterarchief in 1913 een eerste maal naar achter vergroot voor Kochler Jules verzekeringsagent uit Brussel, wellicht om als buitengoed dienst te doen; toen volgens prentbriefkaart gekend als "Heidschlössen". Latere villa Rust na Zorg aan de voorzijde verhoogd met halve verdieping en toevoeging tegen de linker perceelgrens van een haaks opgerichte lage vleugel met stallingen (1933 volgens kadasterarchief). Fabrikantenfamilie Bauweraerts (Sint-Niklaas) liet volgens plan van 1941 de voorgevel en het dak van de villa herbouwen naar ontwerp van architect Karel Wauters (Sint-Niklaas). Bijhorende stallen met conciërgewoning (nummer 111/1) genaamd "Mijn Lust" toen tevens verbouwd naar plan van dezelfde architect.

Villa Rust na Zorg van twee bouwlagen en vijf traveeën met behouden voorgevel van 1941 in eclectische stijl, voornamelijk geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteen architectuur. Recent echter overschilderd in grijs en wit, begane grond nu deels schuilgaand achter overdekt terras. Centrale uitgebouwde portiek doorgetrokken tot balkon met balustrade onder een opvallend uitgewerkt getrapt dakvenster, evenals de brede kruiskozijnen met halve luiken.

• Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunningen, Volume 5/ nummer 28 en 29.