Villa Zonnehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonnehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa, voorheen "Zonnehuis" genaamd, behorend tot de oudste aanvankelijke buitenverblijven op de wijk Heide. Gebouwd in 1913-1914 (volgens kadasterarchief en mondelinge overlevering) voor de Brusselse handelaar Leopold Hufkens ter vervanging van een bestaand (boeren)huisje op een domein van ongeveer 1,5 hectare (later deels verkaveld). Sinds het laatste kwart 20ste eeuw permanent bewoond. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder snijdende pannen zadeldaken met een éénlaagse uitbouw onder lessenaarsdak links opzij en achteraan (vroegere veranda). Later aangebrachte gewitte ruwe gevelbepleistering en vernieuwde voordeur gemarkeerd door een ondiepe bakstenen portiek (wellicht omstreeks midden 20ste eeuw). Nog herkenbaar aanvankelijk voorkomen van een traditioneel Vlaams landhuis onder meer door de lage steunbeertjes op de voorgevelhoeken, typische venstertjes met kleine roedeverdeling, luikduimen en rode tegeldorpels; in de linker zijgevel bewaart één venster nog zijn vouwbare luiken. Rechts opzij later toegevoegde garage. Oorspronkelijk salon in neo-Vlaamserenaissance-stijl bewaart een typisch met houtsnijwerk beklede fraaie hoekschouw, een aansluitende lambrisering met daarin uitgespaard twee vaste stilistisch bijpassende kasten; nu gewitte samengestelde balkenlaag. Keuken met originele tapijttegelvloer.