Zomerhuis van kasteel Blauwendael

Beschrijving

Gelegen aan hoek Kouterstraat (tussen nummer 17 en Kouterstraat 38). Huisje schuilgaand in een aanvankelijk ruimere tuin, gebouwd in 1875 door burgemeester en kasteelheer Victor Philippe de Neve, ter vervanging van een kleinere constructie (volgens kadasterarchief), mogelijk een tuinpaviljoen. In de volksmond bekend als "Het Baken" (bouwken). Volgens mondelinge overlevering aanvankelijk wellicht een jachtpaviljoentje, zomerhuisje of plezierhuis in de lusthof met speeltuin voor de dames en kinderen van de familie de Neve de Roden, bewoners van het kasteel Blauwendael; deze "jardin de plaisance" stond via een toegangsweg en poortje in verbinding met het kasteeldomein aan de overzijde van de Gentstraat. Later volgens overlevering woning voor de hovenier van het kasteel; thans zonder woonfunctie, in gebruik als berging. Merkwaardig huisje van twee traveeën en anderhalve bouwlaag. Pannen zadeldak van het ondiepe hoofdvolume met dakoverstek voorzien van decoratief uitgesneden dakrand; lagere bakstenen achteraanbouw met steil lessenaarsdak, wellicht toegevoegd omstreeks 1900 wegens de wijziging in woonfunctie. Voorgevel en beide smalle zijpuntgevels met een karakteristieke grijze beraping en contrasterend wit pleisterwerk in banden en lijsten ter markering van de hoekpilasters, ter omlijsting van de rechthoekige muuropeningen en voor cirkelmotieven. Kelder en opkamer in de rechter travee.