Pastorie van de parochie Sint-Rochus met tuin

Beschrijving

Pastorie met pastorietuin van Sombeke, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 26.01.2004. Gebouwd in 1885 als woning van de proost van de Sint-Rochuskapel te Sombeke, op grond van de brouwersfamilie De Brabander. Na de erkenning op 19.02.1888 van de Sint-Rochuskapel van Sombeke als succursale werd de aanvankelijke proosdij als pastorie door de familie De Brabander geschonken aan de kerkfabriek van de nieuwe parochie Sombeke.

Het pand werd nog twee maal beperkt uitgebreid in 1912 en 1981. De pastorie is ingeplant vooraan in een ruime omringende tuin met een voortuinafsluiting van bakstenen met hekwerk en tweedelig toegangshek. De bakstenen pastorie heeft zijn oorspronkelijk voorkomen goed bewaard. Omvat een hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (zwarte pannen). Links en rechts zijdelings aanleunende lage aanbouwen van één travee onder half schilddak. De voorgevel is horizontaal geleed door een plint en twee lijsten in gesinterde baksteen. Het licht vooruitspringende centrale deurrisaliet wordt nog geaccentueerd door een driehoekig fronton bekroond met een smeedijzeren kruis. De gevel is begrensd met hoekpilasters. Steekboogvormige vensters op hardstenen lekdorpel, bredere benedenvensters met luiken. Groengeschilderde vleugeldeur met twee kruisjes in het verzorgde paneelwerk en een bovenlicht. Een bijzonder fraaie getande kroonlijst werkt de gevel af. Zijpuntgevels voorzien van rondbogige zoldervensters en links met één getralied groot rondbooglicht voor het trappenhuis. Sobere achtergevel bezit nog zijn originele muuropeningen, een plint en tandlijst in gesinterde baksteen en een achterdeur ingeschreven in spaarveld.

Het huis behield zijn traditionele T-vormige indeling en kamerverdeling met een garage in het rechter bijgebouw en een keuken en bijkeuken in de linker aanbouw. Deze aanbouwsels werden in de richting van de tuin in een recentere periode bescheiden vergroot (delen met plat dak). Kelder onder het linker deel van het huis, overwelfd met troggewelfjes tussen ijzeren liggers. De bovenverdieping behield eveneens de traditionele indeling, op zolder werden twee slaapkamers ingericht. Het interieur ademt nog volledig de geest van 1885 uit met origineel stucwerk, binnenschrijnwerk, vloeren, schouwmantels. Het buitenschrijnwerk werd gekopieerd naar de oorspronkelijke modellen. Het pand werd in 1997-98 volledig gerestaureerd en op respectvolle manier heringericht.

• SERGEANT N., De Parochie Waasmunster geschiedenis en patrimonium, Tielt, 1991, p. 148-151.