erfgoedobject

Brouwershuis De Brabander

bouwkundig element
ID
88412
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88412

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Vlaszakstraat. Voormalig brouwershuis van de familie De Brabander tot de stopzetting van de brouwerij tijdens het interbellum (1928). Later tijdelijk gewijzigd in drankgelegenheid en rendez-voushuis "La Joie de Vivre" (1947-1948), nu een privéwoning met diepe achtertuin. Zijdelings aan de straat palend alleenstaand herenhuis in kern minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, vooral aan de achtergevelzijde vergroot in de tweede helft van de 19de eeuw (1887 en 1893 volgens het kadasterarchief). Voorgevel (oosten) gericht naar de bedrijfsgebouwen ernaast van de vroegere bijbehorende brouwerij Saint-Joseph. Voortuin met ijzeren toegangshek en hekwerk. Breed dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Baksteenbouw met bij renovatiewerken (eind 20ste eeuw) verwijderd pleisterwerk (voorgevel) en beraping. Lijstgevel met twee registers van hoge rechthoekige vensters met houten kozijnen en luiken. Bovenvensters op hardstenen cordonlijst. Dubbele rechthoekige voordeur met getraliede deurlichten (recent toegevoegde tracering in het bovenlicht). Accentuerende hardstenen deuromlijsting met pilastervormige rechtstanden en afdekkende kroonlijst. Voorgevel afgelijnd door houten kroonlijst op klossen. Twee rondbogige zoldervensters in beide zijpuntgevels. Torenachtige gesloten aanbouw tegen de achtergevel onder schilddakje met spaarvelden en blindnissen. Diepe achtertuin deels omsloten door een gemengde haag, beboomd en met golvend reliëf.

  • DE BLANGER J., Waasmunster in oude foto’s, Deel 1, 1992, Eeklo, p. 176.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwershuis De Brabander [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88412 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.