Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, grosso modo daterend uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf.

Eenlaags boerenhuis van zeven traveeën met vernieuwd parement en zadeldak (nok loodrecht op straat, leien). Rechter aandak.

Oostelijke stallen onder lager zadeldak (mechanische pannen), eveneens met een vernieuwd parement in linkertravee: verzorgde arduinen latei met acanthussleutel tussen laurierornamenten, herkomstig van de vroegere deuromlijsting (eind 18de eeuw) van het woonhuis. Westelijk wagenhuis met inrijpoort onder houten latei en enkele rondboogvensters met bakstenen lekdrempels; gevel afgelijnd door middel van een overhoekse tandlijst. Grote zuidelijke langsschuur (nok loodrecht op straat) met aandaken, topstukken, muurvlechtingen en korte bakstenen schouderstukken in de zijpuntgevels; poort onder houten latei ingeschreven in bakstenen rondboog; mank dak met datering 1902 in de pannen, aanduidend dat de schuur toen verbreed werd aan erfzijde.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle