erfgoedobject

Boswachterswoning

bouwkundig element
ID
87921
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87921

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gruuthusekasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein Gruuthuse en bosboom
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige boswachterswoning, zogenaamd "Claerhuis", van het kasteel "Gruuthuyse" (confer Stationsstraat nummer 196). De woning ligt aan de rand van het kasteeldomein aan de kruising van twee kasteeldreven, zijnde de Dale- en de Nieuwenhovedreef.
Het huis wordt volgens de gegevens van het kadaster samen met het bijgebouw in 1893 gebouwd in opdracht van Charles-Marie graaf d'Ursel. Het fungeerde als woonst voor de tweede boswachter van het kasteeldomein (het andere is het "Klaverhuis" confer Westdijk nummer 19). De bouw kadert in de vernieuwde aandacht van het hele kasteeldomein, die wordt aangevat met de afbraak van het 'oude' kasteel in 1888 en de aansluitende nieuwbouw van het huidige kasteel. In 1954 vermeldt het kadaster de ingebruikname van de hangar achteraan. Erf van de dreef afgescheiden door een dubbel, roodgeschilderd, ijzeren hekken tussen twee witgeschilderde, betonnen paaltjes. De boswachterswoning is een kleine, bakstenen woning van het breedhuistype onder een pannen zadeldak, doorbroken door een getrapt dakvenster. Typerend zijn de licht overkragende dakranden, de halfronde bovenvensters in de zijgevels en de baksteenfries onder de dakgoot. Origineel bewaard houtwerk met kleine roedeverdelingen.
Witgeschilderd, verankerd nutsgebouw achteraan, op een zwart gepekte plint en onder een zadeldak van zwarte, Vlaamse pannen. Roodgeschilderd schrijnwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1894/15, 1954/52.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein Gruuthuyse


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boswachterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87921 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.