erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
87847
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87847

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis gebouwd in "1897" - zie datumsteen boven het centrale venster - in opdracht van Alfons Braet, een postmeester uit Oedelem (Beernem). De woning maakt eertijds deel uit van de achtergelegen molensite.

Historiek

Op 8 november 1890 koopt Alfons Braet, postmeester te Oedelem, een welgestaan woonhuis, stalling, wagenhuis, schuur en een windmolen aan de toenmalige Kortrijkse Kasseiweg. Naast het woonhuis is er nog een tweewoonst. Het gehele gekochte blok paalt aan het kerkhof (zie Sint-Pietersplein zonder nummer) en wordt toegewezen voor de som van 11.400 frank. Voor de werken en bomen moet er nog 6.000 frank bijbetaald worden. In 1897 laat de familie Braet het herenhuis bouwen, naar verluidt op de restanten van twee bestaande huisjes. Het huis wordt opgebouwd met recuperatiemateriaal, zie balkenroosteringen met sporen van voormalige houtverbindingen. Pas later wordt de woning uitgebreid met een symmetrische uitbouw aan beide zijkanten en recent met een nieuwe uitbreiding aan de noordoostkant.

Oude foto's, onder meer van 1908 gepubliceerd door Claeys in 1982, tonen aan dat de woning eertijds voorzien was van een vrij brede voortuin, afgezet door een smeedijzeren hekken met rechts, tussen twee bakstenen pijlers, een doorgang naar de molen. De voorgevel van de woning was aan weerszijden van het topstuk afgelijnd door kantelen. Rechts was tegenaan het woonhuis een landgebouw gebouwd.

Beschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een hoog, recent vernieuwd schilddak met pannen. Rode baksteenbouw gecombineerd met arduin voor enkele decoratieve onderdelen zoals de plint, de als horizontale banden doorgetrokken onderdorpels, de rechthoekige deuromlijsting, de driehoekige en rondboogvormige frontons boven de vensters en de halfpilasters van de kolossale orde die de voorgevel afzomen. Voorgevel bekroond met een centrale trapgevel, benadrukt door een bakstenen rollaag in het topstuk. Rechthoekige vensteropeningen in geriemde omlijstingen onder vermelde bekroningen, ook op de zijgevels. Mogelijk bewaard houtwerk. Lagere, aangebouwde zijvolumes afgewerkt met kantelen op de voorgevel; de linkeraanbouw bevindt zich onder een plat dak, de rechteraanbouw is recent quasi volledig ingebouwd.

  • DEXIA-Archief: prentkaartencollectie, Brussel.
  • CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 329.
  • CLAEYS G., Oostkamp in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 5, 7.
  • DEMULDER J., De Wieke, in Heemkundige Kring Oostkamp, jaargang 4, nummer 8, 2003, p. 53.
  • VAN SLAMBROUCK J., De molens van Oostkamp, in Ons Molenheem, volume 30, p. 200, p. 75, 94.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87847 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.