• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Mogelijk in kern nog deels 18de-eeuwse hoeve rondom een deels met gras begroeid erf, aan de kruising van de Veld- en de Beverhoutstraat.
Het kleinere woonhuis staat reeds afgebeeld op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Het woonhuis met aanpalende stallen en een landgebouw in de boomgaard worden weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt ten zuidwesten van het woonhuis een kleiner, heden verdwenen volume weergegeven. Het kadaster registreert in 1883 en in 1900 de uitbreiding van het woonhuis. Circa 1900 wordt een tweede landgebouw in de boomgaard voorzien.
Erf toegankelijk via twee witgeschilderde, betonnen paaltjes met een groen buisleuninghekken met ingewerkt karrenwiel. Boerenhuis, gelegen langs de Veldstraat en dwars op de Beverhoutstraat, met huidig uitzicht volgens het kadaster van 1910. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak met lichte knik en kleine overkraging; zwart gepekte plint. Rechthoekige openingen met strekken, vooraan groter dan in de achtergevel. Vernieuwd schrijnwerk en luiken. Openingen in de achtergevel met diefijzers.
Dwars op het woonhuis aansluitende stallen, vermoedelijk pas toegevoegd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Oranje baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen. Grote, groengeschilderde schuifpoort en enkele kleinere vensters en een staldeur. Latere aanbouwen en een open loods achteraan.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/26, 1910/11.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje