• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoning

Beschrijving

Lage woning op de hoek met de Kruisstraat, 19de-eeuws uitzicht. In ieder geval wordt al in 1814 in deze woning herberg gehouden door Louis Vercruysse. Op het primitief kadaster (circa 1830) aangeduid als driewoonst met ten zuiden ervan een bijgebouw. Volgens kadastergegevens worden circa 1865 de twee grootste huizen samengevoegd, het kleinste tot stal omgevormd en ten westen van het huis een landgebouw toegevoegd. Circa 1883 worden beide bijgebouwen vervangen, zie huidig, circa 1899 de woning opnieuw opgesplitst en circa 1911 weer samengevoegd.

Verankerd, bakstenen dubbelhuis met vernieuwd linkergedeelte onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde voorgevel boven een grijze plint, imitatievoegen. Witbeschilderde achtergevel boven een gepekte plint.

Achter het huis ligt de bakstenen schuur met wagenhuis onder pannen zadeldak daterend van circa 1883.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1865/3, 1883/2, 1899/1, 1911/6.
  • LOBBESTAEL R., De trieste lotgevallen van herbergier Vercruysse op de Ginste (Oostrozebeke), in De Roede van Tielt, jg. 23, 1992, p. 162-165.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

De schuur met wagenhuis is gesloopt.

• Google Maps, Satellietbeelden, Wakkensteenweg 10, Oostrozebeke [online], https://www.google.be/maps (geraadpleegd op 5 september 2022).
Auteurs: Jacobs, Els