Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergegeven als drie aaneengesloten huizen met het ertegenover gelegen bijgebouw. Volgens het kadaster worden circa 1865 twee van de huizen tot een woning samengevoegd, de twee woningen worden dan circa 1893 één huis. Circa 1964 vervangt een nieuw woonhuis het oude dat nu dienst doet als landgebouw, de bijgebouwen worden uitgebreid en aangepast.

Voormalig woonhuis gelegen ten noorden van het erf. Lage woning onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw, gecementeerde voorgevel met imitatievoegen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Links ervan een aardappelkelder, wellicht uit het einde van de 19de eeuw.

Halfondergrondse kelder met bovenop begroeiing. Korfboogvormige toegang ingewerkt in een roodbakstenen gevelfront met vlak afgewerkt fronton uitlopend in sierlijke boogjes. Fraai metselwerk, onder meer met tandlijst en omlopende druiplijst boven de deur, rechts ervan een kleine halfronde opening. Binnenin een verzorgd gewelf met centraal een bepleisterde rozet. Rechts van de hoeve bevindt zich aan de straatkant een poel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1865/22, 1893/24, 1964/24.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien