Geheel van dorpswoningen

Beschrijving

Geheel van drie woningen gelegen aan een noordelijke aftakking van de straat vroeger als zijstraat "Kleine Veldstraat" genoemd. Nummers 15 en 17 staan afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) als twee aanpalende woningen.

Volgens kadastergegevens wordt circa 1849 nummer 15 vergroot en verenigd met nummer 17, circa 1931 wordt nummer 19 toegevoegd. Centraal een dubbelhuis (nummer 17) van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) geflankeerd door twee lage woningen. Nummer 15 heeft twee traveeën onder recenter gemansardeerd zadeldak (mechanische pannen), zie bouwsporen in de zijgevel met vlechtingen van vroeger zadeldak. Nummer 19 is een dubbelhuis van zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). In zijn geheel verankerde baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde (geel en wit) voorgevels met imitatievoegen. Rechthoekige of segmentboogvormige muuropeningen op de begane grond met sluitstenen, doorlopende onderdorpels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1849/49, 1931/38.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 131.