Smallestokbrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smallestokbrug

Beschrijving

Zogenaamd de "Smallestokbrug" leidt de Tieltsteenweg over de Mandel. De brug staat al aangeduid op een figuratieve kaart van 1639 als "Smallestockbrugghe" waardoor de Tieltsteenweg vroeger "Smallestokstraat" werd genoemd. De naamgeving verwijst naar de vroegere overbrugging (door middel van een boomstam).

De houten voetgangersbrug wordt in 1893 vervangen door een ijzeren exemplaar, in 1940 door het terugtrekkend Belgisch leger opgeblazen en in 1941-1942 door de Duitsers in beton heropgebouwd. Bij de heraanleg van de weg in 2005 verdwijnt de balustrade van de vorige, ijzeren brug.

Witbeschilderde betonnen brug opengewerkt met rechthoekige blindnissen en met datum "1942". Flankerende bakstenen muurtjes onder ezelsrug.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 403: Kaart van de verpachting van de visrechten op de Mandel, in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 129.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien