Voldershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Voldershof

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd "VOLDERSHOF", zie ijzeren opschrift aan de voorgevel van het woonhuis.

Bebouwing reeds aanwezig op het primitief kadasterplan (circa 1830), op dat ogenblik verpacht aan de "kinderen Devolder", zie benaming "Voldershof". Gebouwen in dezelfde opstelling weergegeven op de Altas der Buurtwegen (1845), aangeduid als "Ferme Devolder". Volgens de kadastergegevens wordt het woonhuis achteraan vergroot vóór 1932. Een meer precieze datum ontbreekt.

Gebouwen gegroepeerd rond een onverhard (deels gras en deels grint) erf, toegankelijk via een met grint bedekte oprit. Toegankelijk via een gietijzeren hekken, gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers. Kapelletje in rechterpijler met Mariabeeld in rondboognis met zwartbeschilderde bakstenen omlijsting.
Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht aan de noordzijde van het erf. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw op gepekte plint, onder zadeldak bedekt met eternieten pannen. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oud model, beluikte vensters. Grote dwarsschuur, thans vermoedelijk in gebruik als stal. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw op gepekte plint, onder pannen zadeldak. Onbeschilderde zijgevel voorzien van vlechtingen en met oculusvormige muuropening in de top. Links van de oprit een recent wagenhuis en rechts een kleine boomgaard omgeven door een meidoornhaag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 208: Oorspronkelijke kadastrale legger, Oostrozebeke, sectie E, nr. 840.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1943/90.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien