Station Oostrozebeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Oostrozebeke

Beschrijving

Voormalig station gebouwd in 1868 ten behoeve van de verbinding Ingelmunster-Anzegem. De vergunning van de spoorlijnen dateert van 1864. De spoorlijn Ingelmunster-Anzegem wordt geopend in 1868 en is van groot belang voor het vervoer van het vlas in de Leiestreek. Het behoort tot het zogenaamde type van de Est-Belge, uitgevoerd door de Société Générale d'Exploitation. Gelijkaardige stationsgebouwen zijn onder meer in Haaltert, Pervijze en Vichte opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog dient de spoorweg enkel nog voor goederenvervoer. In de jaren 1970 wordt de lijn definitief opgegeven. Het gebouw wordt heden gerestaureerd en ingericht als woning.

Het gebouw is iets achterin gelegen aan een geasfalteerd plein en staat dwars op de straat georiënteerd. Bruine baksteenbouw bestaande uit een centrale vleugel van twee bouwlagen en drie traveeën geflankeerd door twee lagere vleugels van twee traveeën. Alle vleugels onder zadeldaken (mechanische pannen). Toepassing van enkele neoclassicistische elementen zoals de rondboogopeningen, hoekkettingen en paneelwerk. Op de rechterzijgevel is de vermelding van de halte "OOSTROOSEBEKE" nog te zien.

• DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, deel 1: 1835-1914, Turnhout, 2002-2003, p. 128-130.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien