Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel of in de volksmond Vandaeles kapel. Gelegen aan de oprit van het "Goet Pudenbrouck" (nummer 121). Oorspronkelijk in 1907 opgericht als dank voor een genezing. Het kapelletje moest in 1985 wegens verkeershinder noodgedwongen worden afgebroken en werd een vijftal meter dieper opnieuw gebouwd. Bakstenen pijlerkapel onder pannen zadeldakje en ervoor een gemetselde plantenbak. Beglaasde spitsboognis met gipsen beeld van Maria. Beplantingen rond de kapel bestaande uit bonte hulst en enkele naaldbomen.

• DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, s.l., nr. 13.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

Aanvullende informatie

De familie Vandaele laat andere jaartallen noteren voor oprichting van de oorspronkelijke kapel en de heroprichting daarvan.

Het bouwjaar van de oorspronkelijke neogotische kapel zou 1890 zijn. Deze werd vervangen in 1963 bij de uitbreiding van het bedrijf Vandaele, waarbij het oude Mariabeeld werd hergebruikt.

• Informatie verkregen van Guido Braekeveldt (augustus 2021).