Villa Rozenhove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rozenhove

Beschrijving

Villa in cottagestijl "ROZENHOVE" volgens kadastergegevens gebouwd circa 1937 en ontworpen door architect Gérald Hoge (Gent) zie gevelsteen in de toegangspijler. Gelegen in een ruime, beboomde tuin met voorliggend gazon. De opdrachtgever was Herwig Seynaeve van het belangrijke textielbedrijf Seyntex toen gevestigd aan de overkant van de straat. Dit familiebedrijf, gestart als vlasweverij, is in 1908 opgericht door de vader, Arthur Seynaeve, en evolueert naar een textiel- en confectieonderneming. Het bedrijf met internationale uitstraling wordt in 1961 overgeheveld naar Tielt en is heden vooral gespecialiseerd in hoogtechnologisch textiel voor brandweer, leger en politie.

Op hetzelfde moment bouwt ook de broer Jean ernaast een villa (zie nummer 141). De bouwgrond voor beide huizen is wellicht een gift van de vader Arthur aan zijn beide zonen.

Lage, witbeschilderde baksteenbouw onder hoog pannen zadeldak met breed panoramavenster. Verhoogde begane grond toegankelijk via een bordestrap. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, onder meer met typische horizontale roedeverdeling.
Links een lage aanbouw onder aandak en met overhoeks geplaatste steunberen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1937/28.
  • DENDOOVEN L. (red.), Oostrozebeke, in Dit is West-Vlaanderen (deel 3), Sint-Andries, 1960, p. 1138.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien