erfgoedobject

Herenhuis met garage

bouwkundig element
ID
87772
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87772

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met garage
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met garage, vermoedelijk gebouwd circa 1929. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder (kunst?)leien schilddak. Beeldbepalende gevel bekleed met witgeglazuurde bakstenen boven een hoge arduinen plint. Gebruik van contrasterende groengeglazuurde bakstenen voor de doorlopende banden, strekken en geometrisch siermetselwerk. Brede linkertravee met oplopende erker en dakvenster onder geknikt zadeldak. Rechts van de deur op de begane grond eveneens een brede erker onder half (kunst?)leien schilddak. Bewaard verzorgd schrijnwerk zoals bij de vensters met bovenlichten met verticale roedeverdeling, dakkapellen, kroonlijsten op houten klossen. Fraaie, dubbele vleugeldeur met art-decoversieringen in het paneel- en traliewerk. Ook de poorten van de garage zijn bewaard.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1930/25.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis met garage [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87772 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.