Burgerhuis en magazijn

Beschrijving

Halfvrijstaand, beeldbepalend dubbelhuis met magazijn. Volgens kadastergegevens circa 1941 opgetrokken door de handelaarsfamilie Verkinderen-Dobbels uit Oostrozebeke.

Rode baksteenbouw van drie bouwlagen onder een plat dak en boven een arduinen plint. Vlakken met strekken met brede, boven elkaar staande stootvoegen verlevendigen de gevel. Horizontalisme door lijsten in zwartgeglazuurde bakstenen, gecementeerde lateien en cordons. De hoek aan straatzijde wordt geaccentueerd door halfronde balkons met aansluitende erkers, in de zijgevel een opklimmende bow window. Plat dak geaccentueerd en afgeboord door zwartgeglazuurde pannen. Bewaard schrijnwerk op de begane grond. Deur gevat in geprofileerde omlijsting in kunststeen, beglaasde deur met smeedijzeren tralie waarin de initialen "V / D" van de opdrachtgevers zijn verwerkt, bovenlicht met glas in lood en motief met fruitschaal. Tuin afgesloten van de straat door bakstenen muurtjes met buisleuning.

Achteraan de tuin een groot, bakstenen magazijn met opgehangen schuifpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1941/24.