• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve met tuintje aan straatzijde. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf.

Woonhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag, zeven traveeën, onder gebogen zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen); kern daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Aangepaste witgekalkte voorgevel, met verhoogde begane grond en gecementeerde en van imitatievoegen voorziene plint. Links, steekboognisje in bakstenen omlijsting met Mariabeeldje. Rechthoekige muuropeningen (19de eeuw) met houten lateien en arduinen lekdrempels, vernieuwd houtwerk. Dakgoot op houten modillons. Achtergevel met gecementeerde plint, een deur- en een venstertravee onder houten lateien. Dakgoot op houten modillons. Verlaagde aandaken, muurvlechtingen. Recent aangebouwde veranda. Haakse noordelijke aanbouw van twee traveeën onder lessenaarsdak.

Westelijke stallen met onder meer twee steekboogdeuren met omlijstingen van arduin (laatste kwart 18de eeuw) en een rechthoekige veldpoort. Zuidelijke langsschuur onder wolfsdak (voorheen stro-dak, nu mechanische pannen boven- en Vlaamse pannen onderaan), volgens eigenaar daterend van 1907 en 1938, en voorheen met lemen gevel aan straatzijde. Recente aanbouw onder lessenaarsdak.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle