Domein De Visscherie met tuinpaviljoen

Beschrijving

Zogenaamd "De Visscherie", complex bestaande uit een herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met achterliggend bospark waarin twee gebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het domein wordt verder afgebakend door de Hoogstraat, de Nieuwstraat en de verkaveling van de Voldersstraat.

Het park met het zogenaamd "Eilandje" met omwalling ligt in het stroomgebied van en wordt gevoed door de Ooigembeek. Op een figuratief plan van 1639 staat binnen de omwalling een huis afgebeeld. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is geen bebouwing te zien, dit is wel het geval op het primitief kadasterplan (circa 1830). De eigenaar is dan Frans Tack, een brouwer uit Oostrozebeke (zie Hoogstraat nummer 5) die het goed verpacht. De oorspronkelijke kadastrale legger (circa 1830) beschrijft het domein met een huis op het eiland en een huis langs de toegangsdreef en verder met een hof, land, meersen, boomgaard en bos. De gronden aan de straat behoren aan een andere eigenaar. Circa 1853 wordt het gebouw op het eilandje afgebroken, in de oosthoek van de omwalling komt een kleiner gebouwtje, de functie is niet duidelijk.

Circa 1870 verwerft Hippoliet Tack, fabrikant uit Oostrozebeke, de gronden aan de straatkant en bouwt er twee huizen met tussenin een fabriek en magazijn en circa 1873 achter de fabriek een landgebouw. Tegen 1889 is een gedeelte van de fabriek verbouwd tot woonhuis, het andere deel wordt geïntegreerd in het oude woonhuis, rechts ervan bouwen van een nieuw magazijn. Dit magazijn wordt circa 1911 bij het huis gevoegd.

Vermoedelijk in 1924 wordt het huis helemaal verbouwd, het is nu in gebruik als feestzaal. De brouwersfamilie Lootens (zie Hoogstraat nummer 5) is in 1929 de nieuwe eigenaar en laat het huis opnieuw vergroten. Een kadasterschets van 1943 laat vermoeden dat het paviljoen op het eilandje is uitgebreid. De familie Lootens, mecenas van de Vlaamse priester-kunstenaar Cyriel Verschaeve, stelt het paviljoen (nu feestzaal in de tuin) een periode te zijner beschikking. De panden aan de straat worden in de loop van de 20ste eeuw meermaals gewijzigd en uitgebreid, in 1975 krijgen de gebouwen een herbestemming als restaurant en in 1993 als feestzaal.

Aan de straatkant herenhuis in kern teruggaand tot circa 1870 en geflankeerd door twee lagere aanbouwen, het geheel met bepleisterde en witbeschilderde gevels. Het hoofdvolume is een dubbelhuis van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voorgevel met arduinen plint, imitatievoegen op de begane grond en cordons. Middenrisaliet met deur met arduinen buitentrapje en erboven een vernieuwde erker. Beluikte vensters op de begane grond, op de verdiepingen hebben de vensters een geriemde omlijsting met oren. Kroonlijst op klossen. Aanbouwen links en rechts met recente aanpassingen.

In het park en op het eilandje enkele lage gebouwtjes op L-vormige plattegrond vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met eventuele latere wijzigingen. Het gebouw in het park is aangepast als feestzaal. Het paviljoen op het eiland onder samengestelde, afgewolfde zadeldaken (mechanische pannen) heeft bepleisterde en witbeschilderde muren met eenvoudige vensteropeningen.

Parkbos met enkele gekasseide of geasfalteerde paadjes. Oude bomen, onder andere een zestal beuken in een cirkel op een geplaveid verhoog toegankelijk via een trap met gekasseide treden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 208: Oorspronkelijke Kadastrale Legger, Oostrozebeke, Sectie E, nummers 693-705.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1853/8, 1870/9, 1873/7, 1889/11, 1911/60, 1928/42, 1943/87, 1975/54, 1993/48.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nummer 403: Figuratieve kaart van de Mandel van aan de Kalbergmolen tot Ingelmunster, in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • FOTO- EN DIAKLUB 1985: Terugblik op Oostrozebeke, Oostrozebeke, 65-67.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

Aanvullende informatie

Het herenhuis aan de straat en het bijgebouw in het park, dat omgebouwd was tot feestzaal, zijn gesloopt.

• Google Maps, Satellietbeelden, Stationsstraat 18, Oostrozebeke [online], http://www.maps.google.com (geraadpleegd op 3 augustus 2020).