Basisschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Basisschool

Beschrijving

Basisschool, in 1874 opgericht als jongensschool met bijhorende onderwijzerswoning aan de straatkant op grond geschonken door provinciegouverneur van Outryve d'Ydewalle. De school kent meerdere uitbreidingen circa 1864, in 1929 wordt de jongensschool met een verdieping verhoogd (naar ontwerp van architect R. Vandenberghe) en 1970. De onderwijzerswoning verdwijnt circa 1990.

Achterin gelegen gebouwen gegroepeerd rond de speelplaats. De hoofdvleugel van 1874 in bruine baksteen bestaat uit twee bouwlagen met zestien traveeën onder schilddak (mechanische pannen). De voorgevel met parement in rode baksteen is op de begane grond bepleisterd en geelbeschilderd. De zijgevels zijn afgewerkt met lisenen en boogfriezen. De aangebouwde, lagere oostvleugel dateert van 1970.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1876/7, 1914/8, 1964/50, 1970/59, 1990/53.
  • FOTO- EN DIACLUB, Terugblik op Oostrozebeke. Deel 2, s.l., 1993, p. 51-52.
  • MAES P., Het gemeentebeleid te Oostrozebeke van 1800 tot 1940. Deel II: van 1914 tot 1940, in De Roede van Tielt, jg. 18, 1987, p. 50.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien