Goet Te Beysterveldt

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen "GOET TE BEYSTERVELDT", zie smeedijzeren opschrift. Op de oostelijke eindgevel van het woonhuis smeedijzeren huismerk met datum "1820". Toegankelijk aan de westkant via een lange aarden oprit afgeboord met populieren en rechts een weiland met poel. Een tweede oprit verbindt het oosten van het erf met de Dentergemstraat.

De naam Biestervelt echter slaat ook op de hoeve gelegen langs de Aardemolenstraat (zie nummer 2) zoals te zien op een kaart van 1642, getekend door landmeter Lodewijk de Bersacques. Hier wordt de hoeve vermeld als "behuusde ende bewalde hofstede gheseijt 't Goet te Biestervelt" en is het een "appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre". Mogelijks gaat het hier om een zogenaamd migratietoponiem.

Historische hoeve, staat op meerdere oude kaarten aangeduid, de site gaat zeker terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. Op een figuratieve kaart van Lodewijk de Bersacques uit het renteboek van de baronie van Ingelmunster (1642) staat de hoeve getekend met het woonhuis en de daar tegenover gelegen schuur met wagenhuis en stallingen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) beschreven als "Het Goet te Bysterveldt", en getekend met dezelfde configuratie zie huidig nu ook met de stallingen en schuur aan de westkant van het erf. De hoofdingang situeert zich oorspronkelijk langs de oostkant, op de Ferrariskaart loopt hier een dreef uitgevend op de Dentergemstraat. Het erf is aan deze kant toegankelijk via een smeedijzeren hekken gevat tussen twee bakstenen pijlers. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) heet de hoeve "Ferme Deroo", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) is de site enkel met "Ferme" aangeduid.

Gebouwen gegroepeerd rond een met gras begroeid erf doorsneden door een onverharde weg die de beide toegangen vanuit het oosten en het westen verbindt. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw boven een grijze of gepekte plint en onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen).
Langgestrekt woonhuis met 19de-eeuws uitzicht, eventueel met oudere kern, het huis kan herbouwd of aangepast zijn in 1820. Hoog dak (blauwe pannen) met dakruitertje. Segmentboogvormige muuropeningen, vensters met luiken en schuiframen uit het interbellum. De rechtertraveeën zijn in gebruik als garages. Monumentale schuur en wagenhuis ten zuiden van het erf. Aan de westkant liggen de stallen met schuur, aan de voorgevel een dakvenster met laadruim onder zadeldakje.

De dreef aan de oostkant is nu een weinig toegankelijke, onverharde weg.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 491: Figuratieve kaart van de parochie "Roosbeke" van aan de Kalbergmolen tot aan de grens met Sint-Baafs-Vijve in Rentbouck van Vijfve Dendermonde, appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre, 1642.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien