Hof te Foncke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Foncke

Beschrijving

"Hof te Foncke" ingeplant bij de Embeekbeek. In 1970 gerestaureerde en als buitenverblijf aangepaste gesloten hoeve, volgens eigenaar daterend van 1810. Bakstenen gebouwen met opnieuw gevoegde, zelfs deels heropgebouwde, muren, onder vernieuwde zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom rechthoekig gekasseid erf. Overluifelde inrijpoort ten noorden.

Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag met zolderverdieping. Verankerde bakstenen voorgevel met gepikte, gecementeerde plint met linker keldergat en dubbele steektrap met bordes van drie treden. Rechthoekige muuropeningen: beluikte benedenvensters met arduinen lateien en lekdrempels en gestrekte rollaag, vlakke arduinen deurlijst met kwarthol beloop, houten tussendorpel en waaier. In achtergevel: kleine rechthoekige vensters met houten lateien, arduinen lekdrempels en rollaag. Jaaranker 1(8)/41 in zijpuntgevel.

Grote langsschuur (ten oosten) met open bergplaats onder dakoverkraging. Rechthoekige poorten onder houten lateien met rondboogvormige ontlastings-boog. Zijpuntgevel aan straatzijde met rond uilengat, rechthoekig voetgangerspoortje. Westelijke stallen met rechthoekige venstertjes met houten onder- en bovendorpels. Recente ronde bakstenen waterput onder zadeldekje ten zuidwesten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle