erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

bouwkundig element
ID
87738
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87738

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle, gelegen op de zogenaamde "Olieberg", uitloper van de "Kalberg", op het einde van een landweggetje. Gebouwd in 1957, zie jaarsteen en gerestaureerd in 1987. Opgetrokken in bruine baksteen, onder zadeldak (zwarte pannen) met ijzeren kruis op de nok. Witbeschilderde voor- en achtergevel met steunberen geïnspireerd op de regionalistische stijl. Rondom rond geplaveide stoep omgeven door plantsoenen. Brede toegangsdeur onder steekboog en met geblokte omlijsting.

Interieur. Rechthoekige ruimte onder vlak gewelf en aan koorzijde verlicht door rechthoekige zijvensters. Altaar en erachter in de koormuur beeldnis met eikenhouten beeld van Maria van de hand van beeldhouwer Decochez (Lembeek).

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, s.l., s.d., 10.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 127.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87738 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.