Hoeve Doelbilck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Doelbilck

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd "DOELBILCK", zie houten naambord, toegankelijk via een met grint bedekte oprit.

Bebouwing op deze site reeds aanwezig in 1639 (zie straatinleiding). De naam van het perceel staat op deze kaart weergegeven als "de goutsmedt". Ook in het renteboek van 1642 staat hier een gebouw afgebeeld. Uit de bijhorende beschrijving blijkt dat een zekere Pieter van Heede toestemming krijgt van de baron van Ingelmunster "om te moghen herberghe houden in sijn huus, nieuwe gheshet op een stuck lants ghenaemt den goudtsmit, op den cnock vande straete van Roosebeke naer Nieuwenhove". Bebouwing aanwezig op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de vorm van een huis en een landgebouw. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) staat een kapel getekend, los van het woonhuis. Volgens het kadaster is deze kapel in 1943 vervallen tot "puinen" en wordt ze heropgebouwd als muurkapelletje (zie huidig). Het woonhuis wordt volgens kadastergegevens twee maal vergroot vóór 1863. Vermoedelijk dateren deze uitbreidingen wel van ná 1845 (zie Atlas der Buurtwegen). Het landgebouw links van de oprit gaat in kern mogelijk terug tot vóór 1830 (nog steeds volgens kadastergegevens). De stal, ten zuiden van het erf, dateert volgens het kadaster van vóór 1863.

Gebouwen gegroepeerd rond een onverhard erf. Woonhuis ten noorden van het erf, met 19de-eeuws uitzicht (vermoedelijk met oudere kern). Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel boven een gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Segmentboogvormige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en beluikte vensters. Voorliggende stoep met betontegels. Aan straatzijde muurkapelletje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1865/56, 1893/92, 1943 (2)/28.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 491: Figuratieve kaart van de heerlijkheid 't Yseghemsche in Rentbouck van Vijfve Dendermonde, appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre, 1642.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien