Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis op de hoek met de Kerkstraat. Op deze plaats zou zich het eeuwenoude schooltje van de koster hebben bevonden. Gevel uit de jaren 1930 maar vermoedelijk met oudere kern. Voormalig woonhuis (en bakkerij van zijn vader) van de componist Ernest Brengier (1873-1940), zie arduinen gevelsteen in 1951 ontworpen door de beeldhouwer Georges Vandemoortele (Wielsbeke). Met opschrift "HIER WOONDE / VAN / 23-10-1890 TOT 5-7-1918 / ERNST BRENGIER / TOONDICHTER / EN SCHIEP ER / HET MUZIEKDRAMA GUDRUN / DE CANTATE OOSTROOSBEKE / EN MENIG VLAAMS LIED" en bonzen basreliëf met portret van de componist en handtekening "G. VANDEMOORTELE 1951" geflankeerd door guirlandes. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat hier een gebouw weergegeven, eigendom van de gemeente en wellicht de toenmalige pastorie want dan bewoond door pastoor Tanghe. Het kadaster vermeldt in 1883 de gedeeltelijke afbraak, uitbreiding en omzetting van landgebouw naar school. Circa 1890 verkoopt de gemeente het schoolgebouw aan een handelaar die het volledig herbouwt. Circa 1937 is andermaal sprake van een volledige herbouw en opsplitsing in twee wooneenheden, hoewel de zijgevel doet vermoeden dat een 19de-eeuwse kern bewaard is gebleven. De begane grond is recent aangepast in functie van een horecazaak.

Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Brede lijstgevel van circa 1937 in gele baksteen (enkel op de verdieping bewaard) gecombineerd met rode voor de pilasters en lijstwerk. Op de verdieping tweezijdige erkertjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1883/7, 1890/4, 1937/20.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, p. 118.
  • MAES P., Oostrozebeke op het einde van de 18de eeuw: in de maalstroom van revolutionaire vernieuwingen, in Gemeentekrediet van België: Driemaandelijks tijdschrift, jg. 40, nr. 162, 1987, p. 57.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien