erfgoedobject

Halfvrijstaand herenhuis

bouwkundig element
ID
87720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87720

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis, staat op het primitief kadasterplan (circa 1830), 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere kern. Oorspronkelijk een dubbelhuis met middenrisaliet zoals te zien op een foto van 1920, de begane grond is recent verbouwd ten behoeve van een winkelzaak. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). De neoclassicistische, bepleisterde en grijsbeschilderde lijstgevel met imitatievoegen, hoekkettingen en cordons is enkel bewaard op de verdieping. Rechthoekige vensters met geprofileerde arduinen omlijsting met druiplijst, oren en versierde sluitsteen. Entablement met kroonlijst op consoles en tandlijst.

  • FOTO- EN DIAKLUB, Terugblik op Oostrozebeke, Oostrozebeke, 1985, p. 27.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Halfvrijstaand herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87720 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.